De obicei nu contrazic userii care nu au cunostiinte temeinice intr-un anumit domeniu in discutie , deoarece orice raspuns la subiect va genera o alta intrebare intrebatoare iar scopul vietii mele nu este sa-mi pierd timpul cu explicatii pe forumuri .
In acest caz voi face o exceptie , pentru a nu ramane cu falsa impresie ca ai avea dreptate daca nu ti-as raspunde .
Ma bucur ca subiectul meu pe teme HiFi ti-a trezit interesul si sper ca realizarea practica te va incanta .
Din pacate , faci o groaznica eroare intre analiza FFT si THD .
Analiza FFT se refera la posibilitatea redarii a intregii structuri armonice ce este aplicata amplificatorului iar THD se refera doar la componentele nedorite care apar la ierirea amplificatorului , aceste nefiind prezente in semnalul din intrare .
Raspunsul armonic ce rezulta in urma analizei FFT adica pe romaneste Transformata Fourier Rapida ,este total interdependent de majoritatea factorilor evidentiati in urma analizei comportarii amplificatorului la semnal mic , la semnal mare , functionare tranzitorie , este dependent de tipul sarcinii si defazajul intre curentul si tensiunea de la bornele sarcinii , buna functionare a sursei de alimentare etc .
Daca avem un semnal sinusoidal de 1kHz ( amplificat pana la nivelul necesar pentru a obtine o excursie maxima ) totul va fi perfect . Desigur , conteaza statistic vorbind , nivelul distorsiunilor adica THD-ul .
Dar daca avem un semnal audio complex adica spre exemplu amplificam sunetul unui flaut , la intrarea amplificatorului nostru vom introduce si sunetul fundamental al flautului ( spre exemplu nota LA , adica 440 Hz ) dar si armonicele ce sunt produse simultan cu fundamentala , armonice care pot fi ( in functie de instrument si tehnica de interpretare ) peste 40 iar spectrul de frecventa poate ajunge la 100 kHz !
Cu un nivel mult mai mic , dar totusi masurabile .
Eeee , abia acum vine greul !
Acele armonice ofera un timbru unic , care face diferenta intre un LA produs cu chitara si un alt LA , produs cu trompeta .
Problema este cum se comporta amplificatorul in redarea acestor armonice , care insotesc semnalul aplicat la intrare .
Urechea umana poate discerne diferenta intre sursele de semnal daca sunt redate minim primele 7 armonice , pentru a putea conserva parametrii auditiei cum ar fi naturaletea si inteligibilitatea .
Evident ca nu conteaza doar amplitudinea acestor armonice , ci si faza lor !
De altfel tocmai in asta consta diferenta intre " sunetul " unui amplificator sau alt amplificator diferit .
In teorie , orice amplificator ar trebui sa nu aiba o anumita amprenta acustica , ci doar sa amplifice si atat .
Din pacate acest lucru ramane un tel indepartat din viata proiectantilor , deoarece perfectiunea nu exista in lumea reala !
In functie de topologia schemei folosite , de calitatea componentelor etc se pot obtine unele rezultate mai mult sau mai putin bune , dar anumiti proiectanti pot face din acest lucru un avantaj .
Prin alegerea adecvata a unei anume topologii , poti influenta raportul amplitudinii redarii armonicelor pare fata de cele impare ! Spre exemplu , topologia clasica Push Pull nu poate reda cu amplitudine egala armonicele pare si cele impare , armonicele pare fiind redate mai slab .
De aia amplificatoarele lui Nelson Pass nu sunt Push Pull , pentru ca raspunsul armonic conteaza mai mult decat valoarea distorisunilor .
Ca sa precizez punctual , distorsiunile armonice totale pot fi tolerate de catre ureche daca sunt sub 3% pentru amplificatoare PP si sub 8% pentru SE .
De altfel , majoritatea incintelor acustice au distorsiuni peste aceste valori si nu se mai plange nimeni ...
Acum sper ca ai inteles de am optat pentru un amplificator SE si de ce nu ma intereseaza valoarea ( strict comerciala

adica pentru fraieri ) THD , atat timp cat aceasta valoare se incadreaza lejer in batranul standard HiFi DIN45500 .
Pentru ca raspunsul armonic al amplificatorului favorizeaza redarea armonicelor pare ( care la randul lor sunt redate deficitar de difuzoare in configuratie clasica , cu exceptia incintelor tip Push Pull unde fenomenul este complementar , adica favorizeaza redarea armonicelor pare ) .
Despre sunetul incintelor Push Pull poate ne vor relata cateva impresii Dnul Dan Nita sau Mircea Bartic , dansii au folosit amplificatoare clasice cu tranzistori Push Pull impreuna cu asemenea incinte 2x15" , deci per total sistemul ar fi trebuit sa fie perfect neutru !